Kā pagatavot ābolu vīnu



Ābolu vīns ir viens no izplatītākajiem mājas vīna veidiem Latvijā, jo āboli satur daudz sulas un tie nav arī dārgi.


Var vīnu darināt no jebkuras šķirnes āboliem, taču vislabāk ir sajaukt dažādu šķirņu ābolus un ja iespējams, pievienot mežābolus.

Labāks vīns sanāk no rudens un ziemas āboliem, jo tie ir aromātiskāki un satur vairāk skābes, kas ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām vīnā, jo aizsargā prêt slimībām un piešķir vīnam garšu.

Pēc pieredzes, ābolu vīns, ja sulai netiek pievienotas citu augšlu vai ogu sulas vislabākais ir svaigs—tas ir pirmajā gadā. Pēc tam ābolu vīnam var būt salīdzinoši neizteiksmīga garša.

Garšu var uzlabot, pievienojot jebkurus citus augļus vai ogas. Ļoti labu garšu nodrošina aroniju vai pīlādžu sulas pievienošana, turklāt šāds vīns arī labāk uzglabājas, jo pīlādži un aronijas satur daudz miecvielu.

Pirms rauga un cukura pievienošanas vajadzētu izmērīt sulas blīvumu, tādējādi nosakot cukura saturu sulā.

Pēc tam tiek pievienots nepieciešamais cukura daudzums. Sausajam vīnam visu cukuru pievieno uzreiz, procesa sākumā, saldajam—pakāpeniski.

Sausais vīns

Sausajam vīnam kopējam cukura daudzumam sulā jābūt robežās no 150 līdz 250g/l sulas, kas nodrošina alkohola saturu vīnā no 8—12%.

Sausajam ābolu vīnam ūdeni nepievieno. Tikai sula, raugs un cukurs.

Pilnīgākai un ātrākai fermentācijai ieteicams izmantot speciālas rauga barības vielas, kuras var iegādāties manivini.lv.

Vēlams izmantot kvalitatīvus vīna raugus, kuriem neveidojas daudz putu, un kuriem ir zems izdalītā sēra saturs (visi raugi fermentācijas procesā izdala sēru, tāpēc jāizvēlas kvalitatīvi raugi.

Citas būtiskas rauga īpašības: temperatūras tolerance (temperatūras robežas, kurās raugs darbojas), alkohola tolerance (maksimālais alkohola saturs, ko raugs izdala), kā arī nepieciešamība pēc barības vielām. Katrs raugs piešķir vīnam savu neatkārtojamo garšu.

Ieteicamie raugi:

· LALVIN K1-V116, kas paredzēts baltvīniem un rozā vīniem, alkohola tolerance 18%, temperatūras tolerance 10—30 grādi, vidēji ātra fermentācija.

· LALVIN EC1118, šampanieša raugs, taču piemērots baltvīniem un sarkanvīniem, alkohola tolerance 18%, temperatūras tolerance 10—35 grādi, nodrošina ātru fermentāciju..

· Young’s All Purpose White—līdzīgi parametri kā LALVIN K1-V1116;

· Hambleton Bard Super Vine Yeast— raugs tiem, kuri nevēlas gaidīt pusgadu līdz fermentācijas beigām. 7 dienu raugs, kas nodrošina ātru un pilnīgu fermentāciju 7 dienās.

manivini.lv

Joomla SEO by MijoSEF
Loading...
Loading...
Top.LV 
eXTReMe Tracker