Ja galerts nav sarecējis – ko iesākt, lai glābtu gardo ēdienu

Jaungada galdam jābūt bagātīgam, jo ne velti radies sens sakāmvārds – kā Jauno gadu sagaidīsi, tā arī to pavadīsi. Protams, ir svarīgi, lai mēs visi būtu paēduši, apmierināti ar ledusskapja saturu un ģimenes ēdienkartes bagātību.

Tāpēc ķersim 2018. gadu, kā saka, „uz dzīvās” – pie ar dažādiem gardumiem līdz malām nokrauta, teju vai lūstoša galda. Bet „programmas nagla”, protams, būs galerts, kuru pagatavot – tā ir vesela zinātne. Taču ko nozīmē būt „neizglītotam” šajā jomā, ko iesākt, ja galerts nav saželējis jeb sarecējis? Pirmkārt – nebaidīties no eksperimentiem un vienmēr turēt pa rokai rezerves plānu, bet labāk – pat trīs, un tūlīt jūs ar šiem rezerves plāniem iepazīsieties.

Galerts nav sarecējis – iespējamie iemesli
Laiks pāriet pie paša atbildīgākā brīža – noskaidrot, kādēļ galerts tā uzvedas, jo 2018. gads vairs nav aiz kalniem, tādēļ jāsāk pārdomāt jaungada svētku maltītes ēdienkarti un meklēt arī rezerves ceļus, lai varētu parūpēties par to, ka ēdiens būtu gan garšīgs, gan skaists, vai ne?! Tātad – jūs uzvārījāt galertu, salējāt gardumu pa bļodiņām un šķīvjiem, salikāt ledusskapī un esat apmierināti ar savu veikumu. Bet, rītā ceļoties, konstatējat, ka receklis nav sastindzis, vien kļuvis nedaudz biezāks, bet tas arī viss.
Traģēdija? Jā, ja nezināt, ko iesākt. Bet, lai to uzzinātu, nepieciešams noskaidrot cēloņus. Pie tiem pieder: nepareizas gaļas un ūdens proporcijas; nepietiekams gatavošanas laiks; nepareiza sastāvdaļu izvēle; nepareiza kaulu un gaļas attiecība; ledusskapja bojājums. Vēl precīzāk apspriest iespējamos cēloņus, kad lieta jau padarīta, nav nekādas jēgas, tā ir tukša laika šķiešana. Pagātni neatgriezt, nepieciešams kaut kā labot esošo situāciju, jo jaunais gads tuvojas milzu soļiem, drīz būs jāsēžas pie galda.

Un tā – ko iesākt, ja galerts nav sarecējis? Ir 3 problēmas risinājuma varianti
Ja ēdiens nav sanācis tāds, kā cerēts, tas nenozīmē, ka tas jāmet ārā un jāraud. Produkts ir pilnībā ēdams, bet izlabot kļūdas – tehnikas lieta.

Želatīns – saimnieču labākais draugs
Visātrākais un efektīvākais veids situācijas labošanai – pievienot galertam to, kā tajā trūkst – želatīnu. Tātad, te būs instrukcija „soli pa solim” galerta „glābšanai”:
Ieberiet želatīnu vārītā ūdenī, sekojot instrukcijai uz iepakojuma, un atstājiet to uz 40 minūtēm uzbriešanai. Šķīvju un bļodiņu saturu saberiet kastrolī. Uzkarsējiet buljonu līdz vārīšanai un dažas minūtes pavāriet. Atdaliet gaļu no šķidruma. Izkāsto buljonu vēlreiz ielejiet katlā un uzkarsējiet. Uzbriedušo želatīnu, visu laiku maisot, uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai (to var darīt arī tvaika pirtī vai mikroviļņu krāsnī). Želatīna šķīdumu izlejiet karstajā buljonā. Salejiet galertu atkal pa tam paredzētajiem traukiem. Izgreznojiet ēdienu un salieciet to ledusskapī.
Svarīgi zināt! Nepārforsējiet želatīna lietošanu, pretējā gadījumā galerts pārvērtīsies par gumiju. Gudras saimnieces iesaka ņemt 20 % no daudzuma, kas norādīts uz iepakojuma, jo šāds daudzums būs pietiekams, lai galerts sarecētu.

Ēdiena „apgreidošana”
Atsevišķas saimnieces uzskata, ka īstā galertā nav jābūt veikala želatīnam. Jautājums strīdīgs, jo gatavais, nopērkamais želatīns pēc sava sastāva ne ar ko neatšķiras no sava „radinieka”, kas buljonā izveidojies. Taču ar īstām saimniecēm labāk nestrīdēties, tāpēc piedāvājam paskatīties, kā gatavot neizdevušā galerta „apgreidu” jeb īstu atdzimšanu.
Pirmkārt, nopērciet to, kā trūka iepriekšējā ēdienā – cūku kājas, ausis, govju astes. Tieši no šīm lopu ķermeņa sastāvdaļām izdalās želatīns. Otrkārt, šķīvju saturu pārvietojiet uz katlu, uzkarsējiet. Buljonu nokāsiet un iedomājieties, ka tas ir ūdens jaunam galertam. Vāriet visu, kā parasti, bet beigās gaļu no pirmās versijas pievienojiet tai, kura tikko novārījās. Tādā veidā jūs iegūsiet divkārša stipruma buljonu ar paaugstinātu „gaļīgumu”, bet tas nozīmē, ka galerts pēc „apgreida” būs ne tikai labi sastindzis, bet arī burvīgs pēc garšas.

Pats vienkāršākais galerta labošanas veids
Tiem, kam trūkst laika, vai vienkārši ir slinkums, eksistē pats vienkāršākais kļūdu labošanas veids – savārīt no galerta zupu, kas pēc bagātīgas svētku maltītes kļūs par īstu atradumu cilvēkiem, kuri dienu iepriekš visādus gardumus pārēdušies.

Ēdiena gatavības testēšana
Kā mēdz teikt, labāk septiņreiz nomērīt un vienreiz nogriezt. Tā arī ar galertu. Lai lieki nebojātu garastāvokli par to, ka ēdiens nav izdevies, un netērētu laiku kļūdu labošanai, pārbaudiet buljona „noslieci” uz sarecēšanu. Tātad, kā notestēt buljona gatavību sastingt?
Vispirms samaisiet buljonu. Ar sausu karoti paņemiet nedaudz šķidruma. Pagaidiet, lai buljons atdziest. Pārbaudiet, vai uz tā virsmas ir parādījusies plēvīte, kas zaigo dažādās krāsās. Principā, ar to varētu būt pietiekami, jo, ja plēvīte ir parādījusies, tas nozīmē, ka ēdiens tiek gatavots atbilstoši prasībām. Bet var vēl izmantot arī rezerves testu. Šim nolūkam nepieciešams iemērkt buljonā divus pirkstus (vislabāk – īkšķi un rādītājpirkstu), kārtīgi tos samērcēt. Pēc tam uzpūst rokai un saspiest pirkstus kopā. Salipuši? Brīnišķīgi, tātad galerts solās būt apburošs, un ģimenes jaungada svētku sagaidīšanas vakariņas būs nevainojamas.

Joomla SEO by MijoSEF
Loading...
Loading...
Top.LV 
eXTReMe Tracker