Ar ko aizstāt majonēzi – TOP3 alternatīvās mērces dažādiem ēdieniem

Svaigas olas, augu eļļa, daži pilieni citrona sulas un nedaudz garšvielu – tās ir galvenās sastāvdaļas majonēzes izgatavošanai. Ieslēdzu blenderi, un tā straujie apgriezieni mazāk nekā minūtes laikā dažādu komponentu sajaukumu pārvērš ideāli līdzenā, zīdainā un gaisīgā sastāvā pēc slavenās franču mērces motīviem. Bet vai tikpat labs ir tās nopērkamais analogs?

Katram pašam jāizlemj – pirkt majonēzi vai nē
Ražošanas apmēri uzliek pienākumu izgatavot ilgas glabāšanas produktus, un tādā gadījumā nav iespējams iztikt bez konservantiem. Bet, pazeminot produkta pašizmaksu centībā samazināt ieguldījumus, dārgās dabīgās izejvielas gribot negribot tiek aizstātas ar biezinātājiem, stabilizatoriem, sintētiskiem aromatizatoriem, un ar šīs visas „ķīmijas” palīdzību tiek koriģēta arī garša. Taču atstāšu šobrīd visuresošo un nebūt ne neaizvietojamo majonēzi malā – labāk pastāstīšu kulinārijas eksperimentu, veselīga ēdiena un jaunu gastronomisko iespaidu piekritējiem par vairākiem alternatīvās „degvielas” veidiem, turklāt – bez olu piedevas.

Dārzeņi, gaļa, zivis bez majonēzes? Elementāri!
Un tā, atbildot uz jautājumu, ar ko aizvietot majonēzi pie dārzeņu, kartupeļu sacepumiem un citiem ēdieniem, kas līdzinās franču kartupeļiem „Dofinē”, kā arī putraimu un uz makaronu bāzes gatavotiem ēdieniem, piedāvāju izmantot:
Biezpiena mērci: sīkgraudains biezpiens – 100 g; piens – 200 ml; sinepes – 2 tējk.; sāls – ½  tējk.; cukurs – ¼ tējk.; melnie pipari; ķimenes.
Pamata process joprojām tiek uzticēts blenderim, un jau pēc emulsijas izveidošanās klāt pievienoju piestiņā saberzto, asi pikanti smaržojošo piparu un mārsila maisījumu. Apsmērēju dārzeņu asorti pirms cepšanas un daļu atstāju pie pasniegšanas.

Gaļas ēdājiem, gruntīgu, pa īstam sātīgu un bez diētiskām „muļķībām” esošu pusdienu piekritējiem iesaku izvēlēties:
Ķiploku – jogurta mērci: jogurts (dabīgais) – 200 g; ķiploks – 3–4  daiviņas; olīveļļa – 5  ēd.k.; sāls.
Sākumā nomizotas ķiploku daiviņas izspiežu caur presi, pēc tam izspiesto masu ielaižu traukā ar biezu, stabilu, bez jebkādām piedevām esošu jogurtu un maigu olīveļļu, pieberu krietnu šķipsniņu sāls un pēc tam vismaz pusminūtes garumā sakuļu visu līdz vienotai masai. Nobeigumā, ja atradīsies, paņemu dažas smaržīgā koriandra jeb kinzas lapiņas (noderēs arī malti koriandra graudi) dekoram. Un nu pēc garšas spilgtais šašlika, steika un siteņa papildinājums gatavs!

Atzīmēšu arī vienu no visvienkāršākajām un nevainojamākajām mērcēm, kas reizē atsvaidzina un tonizē, ir sabalansēta un neatstāj pārmērības sajūtu:
Krējuma – citrusu mērce ar zaļumiem: citrons vai laims – ½ augļa; krējums – 200 g; olīveļļa – 100 ml; sinepes – 2 ēd.k.; pētersīļi – 1 buntīte; sāls un pipari.
Vispirms sasmalcinu tīrus, sulīgus zaļumus, pa virsu lieku kvalitatīvu krējumu, izspiežu iemīļotā citrusaugļa sulu, pieberu sāli un pavisam nedaudz piparu. Pēc tam laižu vaļā kulšanas procesu, pašās beigās tievā strūkliņā pieleju klāt eļļu un kuļu līdz pilnīgai masas sabiezēšanai. Šāda piedeva lieliski noder dažādu svaigu dārzeņu maisījumiem – tās ietekmē pārveidojas ierastais gurķa un tomāta pāris, kraukšķīgie kāposti un redīsi, gaļīgie bulgāru pipari, uzmundrinošais daikons. Tāpat pasniedzu pie zivīm, maizes plāceņiem, ķiploku grauzdiņiem un tostermaizītēm. Eksperimentējot, es sajaucu arī krējumu un rīvētus mārrutkus – un atklāju ļoti apetītlīgu piedevu pelmeņiem un aukstajām gaļas uzkodām (piemēram, galertam, mēlei želejā). Un to pašu krējumu izmēģināju līdzīgās proporcijās ar mājas adžiku vistas iemarinēšanai, iesaku izmēģināt!

Joomla SEO by MijoSEF
Loading...
Loading...
Top.LV 
eXTReMe Tracker